• Multiply & Conversion
  • 2023-04-15T11:00:00+02:00
  • 2023-09-17T17:00:00+02:00
  • Van 15 april tot en met 17 september is de nieuwe wisseltentoonstelling te zien in het Cuypershuis met de winnaars van de Limburg Design Award (Raw Color) en de Harrie Tillieprijs (Fransje Gimbrère). Onderdeel van de prijs voor beide winnaars is een tentoonstelling in het Cuypershuis.

De kleurrijke beleving van ‘Multiply’
Raw Color, winnaar van de Limburg Design Award 2023, laat in ‘Multiply’ een combinatie van grafische vormgeving, productontwerp en fotografie zien in een ruimtelijke kleurbeleving. ‘Multiply’ staat voor het overlappen en mengen van kleuren en vertegenwoordigt de vele vormen van kleuronderzoek, die centraal staan in het werk van de studio. De expositie toont voor het eerst in Nederland een overzicht van eindproducten én het werkproces van Raw Color.

De materialisatie van kleur speelt de hoofdrol en kan worden gezien als de kern van de multidisciplinaire studio Raw Color. Hiermee heeft de studio een unieke aanpak binnen de vormgeving. Daniera ter Haar en Christoph Brach werken samen met hun team aan projecten, die ze zelf initiëren of in opdracht van bekende merken uitvoeren. Diverse projecten van de studio zijn opgenomen in de collecties van het Cooper Hewitt Museum, Stedelijk Museum en TextielMuseum.

Fascinerende ruimtelijke objecten in ‘Conversion’
Fransje Gimbrère, winnaar van de Harrie Tillieprijs 2023, neemt bestaande materialen en technieken als startpunt voor experiment en onderzoek naar nieuwe mogelijkheden. In de expositie ‘Conversion’ is te zien hoe zij ambachten manipuleert en materialen oneigen materiaaleigenschappen toewijst, met intrigerende objecten en toepassingen tot gevolg.

Sinds haar afstuderen in 2017 doet Fransje Gimbrère experimenteel en hands-on onderzoek naar mogelijkheden en toepassingen van bestaande textiele materialen, ambachten en industriële productietechnieken. Ze manipuleert de eigenschappen van materialen, beeld en vorm. Zo beïnvloedt ze de manier waarop wij materie waarnemen en creëert ze inspirerende concepten en ontwerpen, zowel autonoom als voor de industrie.

Vormgeving in de voetsporen van Pierre Cuypers
De Limburg Design Award wordt om de twee jaar uitgereikt aan een actuele vormgever die (inter)nationaal werkzaam is. De prijs richt zich op hedendaags interieurontwerp en de link met de ontwerpen van Pierre Cuypers. Ook al hanteren hedendaagse interieurontwerpers andere materialen en productietechnieken om hun ontwerpen te realiseren. Hun streven is verwant aan dat van Cuypers; schoonheid, engagement, ambacht, ondernemerschap en vernieuwing zijn voor beiden net zo belangrijk.

Het doel van de Harrie Tillieprijs is het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van talentvolle ontwerpers. De prijs sluit zo meer aan bij zijn naamgever Harrie Tillie, tussen 1988 en 2001 de conservator van het Roermonds museum. Hij zette zich als conservator in om jonge, talentvolle kunstenaars een podium te bieden.

Leidend bij de jurering van de prijzen was ‘de geest van Cuypers’: de zoektocht naar vernieuwingen, oog hebben voor esthetiek, functionaliteit en het overstijgen van disciplines. Deze zevende editie lag de focus ook op het gebruik en effect van patronen en dessins. Door het uitreiken van de prijzen wil gemeente Roermond de bekendheid van Pierre Cuypers, zijn werk en gedachtegoed vergroten en het Cuypershuis profileren als platform voor hedendaags interieurdesign.