- https://www.cuypershuis.nl/nl/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/christien-meindertsma-onder-de-wol
- Onder de wol - Christien Meindertsma
- 2023-10-20T11:00:00+02:00
- 2024-05-12T17:00:00+02:00
- Vanaf 20 oktober presenteert het Cuypershuis met trots de nieuwe tentoonstelling Onder de wol – Christien Meindertsma. Hierin wordt de aanloop naar en een gedeelte van het onderzoek van Christien Meindertsma naar een heel nieuw gebruik van wol getoond.Het proces van experimenteren leidde tot een nieuwe ontdekking: 3D printen met wol, zonder water. In de tentoonstelling zijn zowel het onderzoek als de eerste resultaten met Roermondse wol te zien.
Christien Meindertsma (Utrecht, 1980) heeft een diepe liefde voor wol en de mogelijkheden die dit traditionele materiaal biedt. Haar fascinatie voor wol komt voort uit de opmerkelijke dualiteit van dit materiaal: het is zacht en toch oersterk. Haar onderzoek begon na haar afstuderen aan de Design Academy Eindhoven, toen ze zich onderdompelde in de wereld van wol en zich liet inspireren door de magie van productieprocessen zoals spinnen, weven en vilten. De tentoonstelling belicht Meindertsma's toewijding aan lokale productie en het herontdekken van onderbenutte grondstoffen.
Meindertsma: “Het gegeven dat prachtig materiaal wordt weggegooid, daagt mij uit. Als ontwerper en maker voel ik de urgentie om mee te denken in het vinden van een oplossing. Historisch gebruik en nieuwe technologieën inspireren mij hierbij.”
Kenmerkend voor het oeuvre van Meindertsma is haar specifieke manier van onderzoek: het vastleggen van het proces waarbij het accent niet op het eindproduct ligt. Door haar manier van ontwerpen, haar niet aflatende nieuwsgierigheid en haar idealisme heeft ze een duidelijk eigen handschrift ontwikkeld. Een hoogtepunt van de tentoonstelling is Meindertsma's baanbrekende onderzoek naar machinaal 3D printen met wol, zonder het gebruik van water. Met de uitkomst van haar onderzoek opent Meindertsma deuren naar innovatieve technieken en toepassingen die eerst onmogelijk leken. In het Cuypershuis worden de eerste echte resultaten gepresenteerd, gemaakt van wol van het Roermondse Kempische Heideschaap.
Onder de wol nodigt bezoekers uit om de verhalen achter wol, het woloverschot en nieuw gebruik te ontdekken. Verbindingen tussen wol en onze leefwereld kunnen worden verkend. Na een bezoek aan deze tentoonstelling zullen de uitdrukkingen ‘schaapjes tellen’ en ‘onder de wol gaan’ nooit meer dezelfde betekenis hebben.
Dit project is geïnitieerd door gastcurator Noëlle Kemmerling en samen ontwikkeld met Christien Meindertsma en Nadine Gouders, conservator Cuypershuis. De tentoonstelling Onder de wol – Christien Meindertsma is in het Cuypershuis te zien van 20 oktober t/m 12 mei 2024.
Cuypershuis
Het Cuypershuis toont in het voormalige woonhuis en de werkplaatsen van architect Pierre Cuypers een overzicht van zijn leven en zijn werk. Daarbij plaatst het Cuypershuis - door het vertellen van verhalen vanuit verschillende invalshoeken en disciplines - het gedachtengoed van Cuypers in een hedendaagse context.
Ook bij Onder de wol is de vormgegeven omgeving vanuit het gedachtengoed van Cuypers het uitgangspunt. In deze presentatie wordt ingegaan op de vraag welke rol de ontwerper speelt in het oplossen van actuele problemen en het verbeelden van de toekomst.
Cuypers was als architect, (interieur-)vormgever en ambachtsman bezig met het creëren van een leefomgeving die paste binnen zijn idealen. Zijn werkplaats diende als het ware als ‘laboratorium’ voor de nodige materiaal- en vormexperimenten om uiteindelijk te komen tot nieuwe ontwerpen en producten.
Christien Meindertsma
Evenals Cuypers is Christien Meindertsma een pionier en als onderzoeker en ontwerper zoekt zij met haar innovaties een oplossing voor urgente problematieken. Daarbij laat zij zich leiden door historisch gebruik van materialen en nieuwe technologieën. Een directe link tussen Meindertsma en Cuypers ligt in het ontwikkelen van bouwmaterialen: Cuypers ontwikkelde zijn ‘ideale’ baksteen en Meindertsma is op zoek naar een hernieuwd gebruik van wol als alternatieve bouwsteen en isolatiemateriaal.
Werk van Meindertsma bevindt zich in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), TextielMuseum (Tilburg), MoMA (New York), Victoria and Albert Museum (Londen) en Vitra Design Museum (Weil am Rhein). Haar werk is drie keer bekroond met de Dutch Design Award (2008) en geëerd met een Index award (2009) voor PIG 05049. De Flax Chair won de Dutch Design Award en Future Award (2016), en was al eerder in het Cuypershuis te bewonderen bij haar nominatie voor de Harrie Tillieprijs (2015). Meindertsma studeerde in 2003 af aan de Design Academy Eindhoven.