In de tentoonstelling De Golvende Lijn zijn prachtige decoraties te zien van Pierre Cuypers, tijdgenoten én van Christie van der Haak.

Decoraties zijn van alle tijden en culturen. Ontwerpers gebruiken patronen ter verfraaiing, voor extra beleving en om mensen in hun wereld te trekken. Ook in de vaste presentatie van het Cuypershuis zijn veel Cuypers’ versieringen te bewonderen, zoals de vloertegels van de Willibrorduskerk.

Tussen 1864 en 1923 wordt de Willibrorduskerk buiten de Veste in Amsterdam gebouwd. Maar liefst zeven torens tekende Pierre Cuypers in zijn ontwerp: een kerk met de allure van een kathedraal. Hoewel er vanwege de kosten maar één toren gerealiseerd is, is deze kerk toch een opvallend baken in de stad. Ook het interieur is indrukwekkend.

In de jaren 1970-71 wordt de kerk gesloopt, omdat deze inmiddels in slechte staat verkeert. Delen van de inboedel en bouwfragmenten worden verkocht. En zo komen onderdelen uit deze kerk uiteindelijk als schenking in onze collectie terecht.

De vloertegels uit de Willibrorduskerk buiten de Veste schitteren door hun vorm, kleur en dessin. Bladmotieven, stervormen, bloemen, cirkels en golvende lijnen: hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet! Het zijn sprekende voorbeelden van de manier waarop Cuypers decoraties toepast in zijn gebouwen en ze tot een gesammtkunstwerk maakt.

In de ruimte ‘Kerken’ in het Cuypershuis zijn de vloertegels te zien. Nog meer decoraties uit dezelfde kerk hangen in de tentoonstelling De Golvende Lijn.

Bekijk hier een van de tegels in onze collectie.