Kasteel De Haar in Haarzuilens werd door Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph herbouwd op de fundamenten van een vroegmiddeleeuws slot. De opdrachtgevers, Etienne baron van Zuylen van Nyevelt van de Haar en zijn vrouw Hélène de Rothschild wensten een behaaglijke ontvangst- en feesthal, die gemaakt kon worden door de binnenplaats te overkappen.

In een brief uit 1893 stelt Pierre aan Joseph voor een model te maken: "Wanneer wij eens een model maakten met dunne plankjes, uitgezaagd en geschilderd van de geheele hal dat geloof ik zal beter zijn om de baron een duidelijk denkbeeld van het geheel te geven."

Verpakt in kisten wordt de maquette per trein verzonden naar de baron in Parijs. Zo lukt het om de opdrachtgevers te overtuigen. Het resultaat is een spectaculaire hal met een hoge gotische wand gedecoreerd met uit steen gehouwen beelden van onder meer de voorouders van de baron.

 De maquette in het Cuypershuis toont een deel van de hal en de kapconstructie. Niet alleen de maquette is te zien in de vaste presentatie. Ook de brief waarin Pierre aan Joseph schrijft over het vervoer van de maquette is te bewonderen.

Bekijk hier de maquette in onze online collectie.