In 1904 restaureerde Pierre Cuypers de Ridderzaal en richtte deze opnieuw in. Zo ontwierp hij een nieuwe troon die gemaakt werd in zijn werkplaatsen. De grote schouw werd voorzien van een gesjabloneerde wandbespanning. De provincievlaggen werden vervangen door wandkleden.

In totaal hingen er 31 kleden verspreid over alle muren tussen de ramen van de zaal. Verschillend van ontwerp en afmeting, afhankelijk van de plek waar de hingen. Cuypers bestelde deze kleden bij de Deventer Tapijtfabriek maar het is niet bekend of hij ze zelf ook ontwierp. Cuypers maakte de keuze voor deze gebedskleden niet om religieuze redenen maar juist om de decoratieve waarde. In heel Europa werd dit soort kleden om deze reden gewaardeerd.

De kleden zijn tijdelijk verwijderd uit de Ridderzaal in 1954 bij het bezoek van keizer Heile Selassie van Ethiopië. De islamitische motieven zouden aanstoot kunnen geven. Ze zijn nooit meer teruggekeerd in de Ridderzaal.

Gelukkig zijn twee exemplaren bewaard en kunnen we ze nu in De Golvende Lijn laten zien door een bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Speciaal voor de tentoonstelling werden ze gereinigd en gerestaureerd. Samen met de wandbespanning, foto’s van de Ridderzaal en filmbeelden laten ze goed zien hoe de inrichting van de Ridderzaal eruit gezien heeft. En als je goed kijkt, zie je ook golvende lijnen!

Lees meer over een van de kleden in de online collectie van de Rijksdienst.