Door Mia’s keuze voor een man met Chinese roots zorgde zij voor grote opschudding in de familie. Het liefdesverhaal werd zelfs de basis voor een boek!

Het verhaal ‘Blank en Geel’ is geschreven door Lodewijk van Deyssel, een pseudoniem van Karel Alberdingk Thijm, de zoon van de broer van Mia’s moeder. Als neef is hij natuurlijk op de hoogte van alle familieperikelen.

Het verhaal werd als feuilleton gepubliceerd in het weekblad Eigen Haard. In maart 1894 verscheen het boek ‘Blank en Geel’ onder de schuilinitialen A.J.. De eerste druk van het boek, in een oplage van 750 exemplaren, was binnen een jaar uitverkocht.

In het boek worden fictieve namen gebruikt en zijn niet alle beschrijvingen en gebeurtenissen op waarheid gebaseerd. Maar het is niet moeilijk om een link met de dramatische liefdesgeschiedenis van Cuypers’ dochter Mia te leggen. Mia zelf is niet blij met het boek. Ze heeft het schrijftalent van haar neef altijd bewonderd maar vraagt zich af hoe hij zo’n pathetische, rijke, ware geschiedenis vol romantiek in zo’n alledaags feuilletonnetje kon verknoeien! Op dat moment is ze nog gelukkig getrouwd.

Bruidsfoto Maria Cuypers met Taen - collectie Familiearchief Cuypers.jpg
                                                            Foto uit het archief van de familie Cuypers.

Pierre Cuypers had veel bezwaren tegen de relatie: Frederic heeft een Chinese vader, is niet katholiek en Cuypers kent de familie Taen niet. Uiteindelijk stemt hij toch in met het huwelijk. Helaas worden  in 1897 zijn bezwaren bevestigd als blijkt dat Frederic niet trouw is en Mia wil scheiden. In een tijd dat vrouwenemancipatie nog nauwelijks bestaat is dit een grote stap.

Het boek in het Cuypershuis is een bruikleen van Rik Philipsen. Lees hier meer over het object.