Centraal in deze ruimte staat de gereedschapskist van beeldhouwer Gerardus van Helden. Hij startte op 17 november 1920 in het atelier Cuypers & Co, dus in de tijd dat Joseph Cuypers aan het roer van het bedrijf stond. In de kist zitten zijn beitels, gutsen, een passer, schietloodjes, winkelhaken en meetlatten. De beitels in de kist zijn gemerkt met GvH en GH, zodat het duidelijk was dat het zijn gereedschap was. Elke werknemer nam namelijk zijn eigen gereedschap mee.

In de kist is ook een urenboekje bewaard gebleven, waarin Van Helden zijn gewerkte uren bijhield en waarin ook te lezen is aan welke opdracht hij die dag aan werkte. Hij maakte dagen van 8,5 of 9,5 uur en werkte op zaterdag ook nog eens 5,5 uur. Op 10 juni 1930 noteert Van Helden dat hij aanwezig is bij de onthulling van het Dr. Cuypersbeeld op het Munsterplein, maar daarna ook nog 4,5 uur aan een Jozefbeeld werkt!

Dinsdag 11 februari 1936 werkt hij 4,5 uur aan een ‘Maria met kindje’, maar dan schrijft hij: Einde werkzaamheden bij Cuypers & Co. Hij is dan 67 jaar.

De kleinzoon van Van Helden, de heer Bongaerts uit Roermond, heeft de kist in bruikleen gegeven aan het Cuypershuis. In de familie zijn foto’s bewaard waarop Van Helden aan het werk is in de beeldhouwerswerkplaats. Op een foto die is afgebeeld in het Gedenkschrift Cuypers’ Werkplaatsen 1853-1930 (Collectie Cuypershuis) staat hij met een hamer in zijn hand, vooraan tussen de andere werklieden.

Gerardus van Helden wordt ook vermeld in het werkliedenregister. In 1935 staat genoteerd dat hij 67 cent per uur verdiende. Ter vergelijking: een sjouwer verdiende 38 cent, een schilder 68 cent en beeldhouwersleerling Charles Brouns kreeg 20 cent per uur.

Bekijk hier de gereedschapskist in onze collectie.