Vormgeving in de voetsporen van Pierre Cuypers
Roermond is de stad van de beroemde Pierre Cuypers. Hij is bekend van onder andere het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam en vele kerken, kastelen en andegebouwen re in binnen- en buitenland. Cuypers was niet alleen architect maar ontwierp en leverde ook de inrichtingen van de gebouwen.

Ook al hanteren hedendaagse interieurontwerpers andere materialen en productietechnieken, er zijn nog steeds ontwerpers waarvan hun streven verwant is aan dat van Cuypers. Met het uitreiken van de Limburg Design Award en de Harrie Tillieprijs wil gemeente Roermond de bekendheid van Pierre Cuypers, zijn werk en gedachtegoed vergroten.

Hedendaagse ontwerpers
De Limburg Design Award wordt om de twee jaar uitgereikt aan een bekende vormgever die (inter)nationaal werkzaam is. De prijs richt zich op hedendaags interieurontwerp en de link met de ontwerpen van Pierre Cuypers. De prijs heeft daarom als uitgangspunt ‘Vormgeving in de voetsporen van Pierre Cuypers’.

De Harrie Tillieprijs heeft als secundair doel het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van talentvolle ontwerpers. De prijs sluit aan bij zijn naamgever Harrie Tillie, tussen 1988 en 2001 de conservator van het Roermonds museum. Hij zette zich in om jonge, talentvolle kunstenaars een podium te bieden.

Genomineerden
Een jury heeft de 6 genomineerden voor de beide prijzen voorgedragen en de winnaars gekozen.
Deze jury bestond uit:

  • Maarten Engelman - senior architect Engelman Architecten, voorzitter
  • Jeroen Junte – publicist op het gebied van design en architectuur
  • Chequita Nahar - ontwerpster, opleidingsmanager opleidingen autonome beeldende kunst en design Maastricht Institute of Arts, Zuyd 
  • Timo de Rijk – directeur Design Museum Den Bosch

Voor beide prijzen zijn 3 genomineerden geselecteerd (klik op de kandidaat voor de bijbehorende nominatievideo):

Als kandidaten voor de Harrie Tillieprijs 2023 kwamen deze genomineerden uit de bus:
Envisions
Fransje Gimbrère
Audrey Large
 
Voor de Limburg Design Award viel de keus op deze drie genomineerden:
Marjan van Aubel
Raw Color
Siba Sahabi

Bent u nieuwsgierig waarom de jury heeft gekozen voor deze genomineerden? Bekijk dan de onderstaande video! Inmiddels zijn de winnaars van beide prijzen bekend, klik hier voor meer informatie!