Uit het familiebezit van de familie Cuypers is door achterkleinzoon Pierre Cuypers een bijzondere Dagobertstoel overgedragen aan het Cuypershuis in Roermond.

Het Cuypershuis is gevestigd in het voormalige woonhuis en werkplek van architect Pierre Cuypers (1824 – 1921). De museumcollectie is vanaf 1932 opgebouwd en is regelmatig aangevuld met schenkingen door diverse familieleden. Met deze gift is daar weer een mooi familiestuk aan toegevoegd.

De stoel werd gerestaureerd dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Cuypershuis én met donaties van hun leden. De Dagobertstoel zal binnenkort online te zien zijn op de website van het Cuypershuis.

De nieuwe aanwinst: een Dagobertstoel van Pierre Cuypers

De naam Dagobertstoel wordt gehanteerd voor stoelen met kruisvormige poten. Het unieke ontwerp stamt uit de Romeinse tijd. Waarschijnlijk werd deze stoel in de Roermondse werkplaatsen gemaakt, naar een ontwerp van architect Pierre Cuypers.

Deze Dagobertstoel is te zien op een foto en een glasnegatief uit de collectie van het Cuypershuis. Met de schenking keert de stoel terug naar de plek waar die oorspronkelijk werd gebruikt: het woonhuis van Pierre Cuypers.

Foto collectie Cuypershuis met rechts de Dagobertstoel, geschonken 2022.jpg