1. Maquette van de St. Lambertuskerk in Veghel

De Lambertuskerk in Veghel is door Pierre Cuypers in 1856 gebouwd. Cuypers ging met dergelijke maquettes ‘de boer op’ om de pastoors te laten zien wat de mogelijkheden waren. In de collectie van het Cuypershuis bevinden zich in totaal twee kerkmaquettes. De maquette van de Martinuskerk te Wyck (Maastricht) wordt getoond in de vaste presentatie.

2. Maquette van het koor en ommegang van de St. Jacobskerk in ’s-Hertogenbosch

Deze maquette is de enige van een ontwerp van Joseph Cuypers in de Cuypershuiscollectie. Een goed voorbeeld van hoe ontwerpen op papier werden uitgewerkt tot een schaalmodel. Een foto van deze maquette is recent ontdekt tussen de gerestaureerde en gedigitaliseerde glasnegatieven van het Cuypershuis.

Wat dit project nog bijzonderder maakt, is dat Restauratie-atelier Tim Schoenmakers een groot deel van de restauratie "op zaal" in ons Cuyperslab zal uitvoeren. U kunt Tim aan het werk zien en met hem praten over het restauratieproces en de rijke geschiedenis van deze maquettes.

Het behoud van de maquettes staat bij de restauratie voorop. De aanvulling van zichtbaar ontbrekende delen waarvan bekend is dat ze er hebben gezeten en een houtwormbehandeling maakt deel uit van de behandeling. Tim Schoenmakers is tot en met december in het Cuyperslab aanwezig op donderdag, vrijdag en zondag.