Een officiële opening van de nieuwe museumpresentatie vindt plaats in het najaar van 2020. 

Nieuwe vaste presentatie
Het Cuypershuis is gestart met de voorbereiding van een andere vaste presentatie over de Roermondse architect Pierre Cuypers (1827 – 1921). De nieuwe presentatie zet het karakter en de ambities van Pierre Cuypers centraal.

Vanaf 2020 maakt de bezoeker kennis met de productieve Cuypers, die vooral bekend is geworden als de architect van honderden kerken, kapellen en kloosters. Centraal daarbij staat de verwondering van de bezoeker: hoe heeft hij het allemaal kunnen klaarspelen in de 19de eeuw?

De herinrichting past in de toename van de bekendheid en waardering van Cuypers’ werk. Sinds de opening van het Cuypershuis in 2011 en de heropening van ‘zijn’ Rijksmuseum in 2013 is Pierre Cuypers volop in de belangstelling komen te staan. Het juiste moment dus om meer in te gaan op de inhoud en dichter op zijn huid te kruipen.

Dichter bij Cuypers
In de nieuwe vaste presentatie kijkt de bezoeker als het ware mee over de schouder van de beroemde architect om te ontdekken hoe Cuypers zijn ongelooflijke oeuvre tot stand heeft weten te brengen. Niet alleen zijn persoon en karakter gaan meer naar voren komen, ook is er aandacht voor zijn ambitieuze drang naar vernieuwingen, zijn inspiratiebronnen en de nadruk op het ambacht.

Om dit te verwezenlijken wordt er gewerkt met historisch fotomateriaal, brieven en quotes als sfeerbeleving, gecombineerd met de museale collectie. Een introductie geeft de bezoekers inzicht in de ‘bouwfabriek’ van deze bekende Nederlander en interactieve elementen zorgen voor een veelzijdige ervaring in het museum. Ook is door een geslaagde crowdfunding het plafond van de voormalige woonkamer van de familie Cuypers weer in volle glorie te zien.

Realisatie
Bureau Caspar Conijn in Amsterdam heeft de opdracht gekregen om de presentatie van het Cuypershuis opnieuw vorm te geven. Het bureau heeft tentoonstellingen gerealiseerd voor onder meer Hermitage Amsterdam en Sint Petersburg, Frans Hals Museum, het Onderwijsmuseum en Museum Prinsenhof in Delft.

In het kader van het gemeentelijke programma ‘Vitale Stad’ zijn door gemeente Roermond en Provincie Limburg financiële middelen beschikbaar gesteld om de vaste presentatie van het Cuypershuis te verrijken. Ook donaties van Rabobank Roermond-Echt, Vrienden Cuypershuis Roermond, Roermondse Stichting 1880, Rockwool B.V. en diverse (particuliere) bijdrages aan de crowdfundingsactie maken dit mogelijk.