Dat maakte wethouder Ferdinand Pleyte zondag bekend in het Cuypershuis Roermond. De kunstprijs wordt uitgereikt aan het beste actuele vormgevingsbureau dat (inter)nationaal werkzaam is en linkt met de interieurontwerpen van Pierre Cuypers.

Een terechte winnaar van de Limburg Design Award

De jury is unaniem in het toekennen van de Limburg Design Award aan Formafantasma. Zij hebben de reikwijdte van de discipline vormgeving opgerekt. De objecten hebben een verhalende kracht en de installaties maken je bewust hoe dingen in elkaar zitten. Maatschappelijk commentaar wordt niet geschuwd. Hun werk is dienstbaar aan de opdrachtgever maar toch onmiskenbaar Formafantasma: verfijnd, geraffineerd en van een on-Nederlandse esthetiek. Met de geest van Cuypers als leidraad is Formafantasma de overtuigende winnaar van de Limburg Design Award 2017. De prijs omvat een aankoop of opdracht ter waarde van € 7.000,-.

Formafantasma, de studio van Andrea Trimarchi en Simone Farresin, slaat een brug tussen ambacht, industrie, object en gebruiker. Experimenteel materiaalonderzoek en een brede interesse voor culturen en cultuurgebruiken karakteriseren het coherente oeuvre. Een breed scala aan installaties en producten in diverse materialen laat hun veelzijdig talent zien.

Hedendaagse ontwerpers centraal in het Cuypershuis

De Limburg Design Award wordt om de twee jaar uitgereikt aan een actueel vormgevingsbureau dat (inter)nationaal werkzaam is. De prijs richt zich op hedendaags interieurontwerp en de link met de ontwerpen van Pierre Cuypers. De prijs heeft daarom als uitgangspunt ‘Vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’.

Een vakjury selecteerde de genomineerden. Hun producten staan centraal in de expositie in het Cuypershuis. In filmportretten wordt getoond hoe de ontwerpers werken en wat hun inspiratiebron en visie op design is. Ontwerper Maurice Mentjens verzorgde de vormgeving van de expositie.

Jury van 2017

  • Henk Wolters - algemeen directeur Kern|architecten, voorzitter
  • Thomas Eyck - producent en distributeur van contemporaine designobjecten
  • Jeroen Junte – publicist op het gebied van design en architectuur
  • Robert Thiemann – directeur Frame Publishers