1. Wol overschot en Natuurbeheer 
    Donderdag 2 november 14.30-16.30 @ Cuypershuis

Leer meer over het ontstaan van én de oplossingen voor het woloverschot. Wat is natuurbeheer, wat heeft dit te maken met het woloverschot, hoe kan het woloverschot klimaat- en/of milieuvriendelijk ingezet worden? We gaan al viltend in gesprek over deze onderwerpen. Leer naaldvilten om de mogelijkheden van het materiaal wol te ontdekken.

VOL!

  1. Bakstenen van wol?
    Donderdag 7 december 14.30-16.30 @ Cuypershuis

Een traditioneel materiaal als wol kan door hedendaagse technologieën nieuwe, onverwachte toepassingen krijgen. Ontdek en verken wol innovaties! Wol kan voor zo veel meer worden ingezet dan het maken van kleding of dekbedden. Wol kan ook dienen als isolatiemateriaal, als geluidsdemper of zelfs als bouwsteen. Hoe ontstaan deze nieuwe toepassingen? Na een rondleiding door de tentoonstelling met toelichting op het onderzoeksproces van Christien Meindertsma, ga je zelf aan de slag. Ervaar de veelzijdigheid van wol in de transitie naar een duurzamer leven.

VOL!

  1. Zijn groene innovaties de toekomst en wat betekent dat?
    Donderdag 4 januari 2024 14.30-16.30 @ Cuypershuis

Maak kennis met de wereld van groene energie-innovatie en haar impact op ons dagelijks leven. De vraag naar groene energie blijft groeien en er zijn tal van nieuwe ontwikkelingen. Maar ‘iets nieuws’ introduceren en gebruiken is niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend. Want wat betekent dat voor ons dagelijks leven en wat kost het? Ontdek hoe verschillende perspectieven samenkomen in een interactief rollenspel over de groene energietransitie. In een praktijk les met wol gaan we het gesprek aan en opzoek naar mogelijkheden en consequenties van een groene innovatie.

Meld je aan!

  1. Weg met de Wegwerpmaatschappij
    Donderdag 1 februari 2024 14.30-16.30 @ Cuypershuis

Als iets kapot is, gooien we het weg en kopen we iets nieuws... Dat zijn we gewend, maar is meestal niet goed voor onze beurs en ook niet voor het milieu. Steeds vaker krijgen producten een tweede leven, denk aan een reparatie in een ‘repair café’ of aan tweedehandskleding. Behalve producten worden ook materialen weggegooid omdat ze niet meteen voldoen aan onze standaard. Dit is mede de oorzaak van het woloverschot: de consument vindt dat Nederlandse wol prikt en krabt en daarom wordt eerder gekozen voor merinowol of synthetische stoffen. Dus moet erop zoek worden gegaan naar andere toepassingen voor de Nederlandse wol. In deze bijeenkomst praten wij over de schadelijke gevolgen van de wegwerpmaatschappij tijdens een doe-activiteit met wol. Leer de mogelijkheden van het materiaal kennen!

Meld je aan!

  1. Omdenken naar een duurzamer leven
    Donderdag 7 maart 14.30-16.30 @ Cuypershuis

Van een probleem een mogelijkheid maken. Dat is omdenken! “De beste manier om met veranderingen om te gaan, is om ze zelf te creëren” (www.omdenken.nl). Hoe kun je duurzame keuzes maken in je dagelijkse leven? We gaan vilten met wol en werken aan een inspirerende hand-out vol met tips en inzichten. Zo inspireren we elkaar en anderen!

Ontdek samen met de andere deelnemers hoe je duurzame keuzes kunt maken in je dagelijkse leven en werk gezamenlijk aan het creëren van een hand-out vol tips en inzichten om anderen te helpen en inspireren.

Meld je aan!

De bijeenkomsten Woldag! vinden plaats in het Cuypershuis en zijn gratis toegankelijk.

Aanmelden is verplicht en kan via de link op de website!

 

Woldag! gaat ook ‘on tour’ in de maanden januari, februari en maart 2024. 

Woldag! on tour – doe en praat mee!
Woldag! komt naar je toe. Woldag! gaat op pad buiten de muren van het museum omdat jouw ervaring en ideeën heel belangrijk zijn. In een bijeenkomst ga je aan de slag met wol en wordt er gepraat over een gezonde aarde nu en in de toekomst. Je hoeft niets te weten over wol, klimaat, milieu, natuur, energie, enz. maar wel je kijk op de wereld en je gedachten over bepaalde onderwerpen willen delen met de andere deelnemers en ons. De ideeën, oplossingen, vragen en wensen worden bij elkaar gebracht en opgeschreven om de Gemeente Roermond te helpen met het ontwikkelen van nieuw beleid.

Het onderwerp tijdens Woldag! is:
Hoe kunnen groene innovaties een gezondere wereld creëren, wat betekent dat voor ons en hoe kunnen wij als wereldbewoners anders gaan denken (‘omdenken’) en een bijdrage leveren?

Maak kennis met de wereld van groene energie-innovatie en haar impact op ons dagelijks leven. De vraag naar groene energie blijft groeien en er zijn tal van nieuwe ontwikkelingen. Maar ‘iets nieuws’ introduceren en gebruiken is niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend. Want wat betekent dat voor ons dagelijks leven en wat kost het? Van een probleem een mogelijkheid maken. Dat is omdenken! “De beste manier om met veranderingen om te gaan, is om ze zelf te creëren” (www.omdenken.nl)

Hoe kun je duurzame keuzes maken in je dagelijkse leven? Ontdek samen met de andere deelnemers hoe je duurzame keuzes kunt maken in je dagelijkse leven en werk gezamenlijk aan het creëren van een hand-out vol tips en inzichten om anderen te helpen en inspireren.

  1. Woldag bij Maximina, vrouwencentrum in Roermond
  2. Woldag bij De Groene Transformator in Roermond
  3. Woldag bij
  4. Woldag bij
  5. Woldag bij

 

Woldag! gaat ‘on tour’ in de maanden januari, februari en maart 2024.

Via de website en social-media wordt alle informatie gedeeld, dus volg ons!