Onze crowdfundingsactie rondom het gedecoreerde plafond van Cuypers is geslaagd. In totaal werd er binnen 6 weken een bedrag van € 17.510 geschonken door 108 donateurs. Wij zijn deze donateurs ongelooflijk dankbaar!

Motivaties voor hun bijdrage zijn hier te lezen >

Het Cuypershuis in Roermond start volgende week met de reconstructie van het plafond. Tijdens het proces worden er een aantal belangrijke stappen gedaan; zoals de sloop van het huidige verlaagde plafond, aanpassen van bestaande leidingen brandbeveiliging en elektriciteit, het aanbrengen van het stucwerk en de sierlijst én de uiteindelijke schildering met behulp van sjablonen. De oplevering wordt verwacht eind februari 2020. Het proces is voor bezoekers te volgen via een speciaal kijkvenster in de vaste presentatie van het Cuypershuis.

Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg, ook verantwoordelijk voor de schilderingen in het Rijksmuseum, deed onderzoek naar de gebruikte kleuren. De uiteindelijke reconstructie van het plafond wordt gedaan door studenten van de opleiding ‘Decoratie- en restauratieschilder’ van SintLucas in Boxtel. Door deze samenwerking wordt ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op de nieuwe generatie restauratoren. De reconstructie gaat in totaal € 40.000 kosten.

Het plafond

Cuypers heeft voor zijn huwelijk met Antoinette in 1859 het woonhuis opnieuw laten stofferen en inrichten. In het oorspronkelijk ontwerp van zijn woonkamer is een prachtig beschilderd plafond opgenomen waarin de monogrammen PC en AT zijn verwerkt. Keltische en middeleeuwse motieven sieren het ontwerp van de decoraties.

Voor dit project worden wij gesteund door:

RoermondseStichtingLogo2.jpg
LOGO 2 ROCKWOOL 2017.jpg
Logo PL kleur RGB.jpg

VCR_logo_072018.jpg