Viewmaster Projects presenteert een nieuw en groots videokunstproject in de openbare ruimte: A Stage of Luminosity. Het kunstproject is een cross-over tussen cultureel erfgoed en nieuwe media en bestaat uit twee 12 meter hoge en 4 meter brede projecties. Kunstenaar Arno Coenen heeft op uitnodiging van Viewmaster Projects twee nieuwe videowerken gemaakt waarin het unieke en waardevolle papieren beeldarchief van het Roermondse glazeniersatelier ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ tot leven komt.

De meterslange historische ontwerp- en werktekeningen, voornamelijk voor kerkelijke glas-in-lood ramen, (gemaakt tussen 1855 en1969) zijn vorig jaar in opdracht van de gemeente Roermond gedigitaliseerd. Arno Coenen heeft een selectie uit het archief getransformeerd tot twee computeranimaties vol sprankelende kleur- en lichtvelden, driedimensionale effecten en caleidoscopische patronen. Twee verschillende videowerken die elk op een eigen manier ontsproten zijn uit de erfgoedcollectie en een compleet nieuw licht werpen op glas-in-lood ramen.

Met respect voor het verleden is A Stage of Luminosity een eigentijds en eigenzinnig eerbetoon aan het oude ambacht en vakmanschap van de Roermondse glas-in-lood-kunstenaars. Coenen versmelt en vermengt de oude, werk- en ontwerptekeningen met de modernste digitale technieken en verbindt hiermee 19de en 20ste eeuwse beeldtaal met nieuwe media en communicatiemiddelen uit de 21ste eeuw.

De projecties op het Stationsplein in Roermond zijn daarna een maand lang (tot 9 juni) iedere avond te zien, van zonsondergang tot middernacht.

Na Roermond reist A Stage of Luminosity naar stadspleinen in Maastricht (Vrijthof) en Venlo (Museumplein). Vanaf 7 juni is in het Cuypershuis de expositie ‘Atelier Frans Nicolas’ te zien, over Nederlands grootste glasatelier uit de 19e eeuw.

Meer over Arno Coenen >
Meer over de organisatie >