Op 3 maart 2021 is het precies 100 jaar geleden dat de in Roermond geboren en getogen Cuypers overleed. De begrafenis was destijds landelijk nieuws. Ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders, grote namen uit de kunst, wetenschap en kerkelijke autoriteiten reisden naar Limburg om de bekende architect te begeleiden naar zijn graf op het Oude Kerkhof in Roermond.

Cuypersjaar eert de bekendste inwoner van Roermond: Pierre Cuypers

Het Cuypersjaar heeft als doel deze man te eren en het belang van Roermond op het gebied van cultuur en ondernemerschap te onderstrepen. Het evenement zal het ‘multi-talent’ Cuypers op diverse manieren belichten. Tijdens het Cuypersjaar 2021 vinden er in de regio van Roermond activiteiten plaats zoals exposities (o.a. in het Cuypershuis, Historiehuis, Streekmuseum Stevensweert en Limburgs Museum in Ven lo), concerten, wandelingen, arrangementen, een educatieprogramma voor het basisonderwijs en natuurlijk in december het Muziektheater Cuypers.

Aan het Cuypersjaar werken mee: Cuypershuis, Limburgs Museum, Historiehuis, ECI Cultuurfabriek, De Oranjerie, Visit Noord- en Midden-Limburg, Limburg Marketing, Citymanagement Roermond, Stichting Gastvrij Roerdalen Wassenberg, Stichting Open Monumentendag, Stichting Oude Kerkhof, Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak en de Koninklijke Harmonie van Roermond.