• Nationale Museumweek
  • 2019-04-08T00:00:00+02:00
  • 2019-04-14T23:59:59+02:00
  • Tijdens de Nationale Museumweek kun je kennismaken met onze prachtige museumcollectie. Want tussen 8 en 14 april tonen wij je graag het pronkstuk van het Cuypershuis. Dit jaar is dat het punteerapparaat uit de werkplaats van Cuypers. Naast dit pronkstuk worden er in het weekend van 13 en 14 april activiteiten georganiseerd, de toegang is dan gratis.

Pronkstuk 2019

In het huidige museumgebouw werd bijna 100 jaar lang gewerkt aan vele kerken en opdrachten. In het bedrijf werden architectuurontwerpen gemaakt én alles wat met de aankleding van de gebouwen te maken had.

Klanten deden hun bestellingen aan de hand van een uitgebreide catalogus, waarin een overzicht stond van de artikelen en prijzen. Om aan de toenemende vraag naar beelden te kunnen voldoen maakten medewerkers gebruik van een punteerapparaat. Met dit punteerapparaat werden ontwerpen gekopieerd, vergroot en verkleind. Het beeld kon zo op het gewenste formaat worden uitgevoerd.

Het unieke van het punteerapparaat is de mogelijkheid om er kopieën op schaal mee te maken. Op deze innovatieve werkwijze produceerde Cuypers in zijn werkplaatsen talloze interieurstukken voor kerken en gebouwen in Nederland en daarbuiten. Een prima voorbeeld van zijn ondernemerschap!

Bekijk hier het activiteitenprogramma van 13 en 14 april.

Volg het nieuws over de Nationale Museumweek.