• Mystiek Roermond
  • 2023-01-14T00:00:00+01:00
  • 2023-01-14T23:59:59+01:00
  • Op zaterdag 14 januari 2023 strijkt het Limburgs Museum neer in het Cuypershuis in Roermond. Tijdens een inspirerend evenement met muziek, kunst en een performance genieten bezoekers van een mystieke middag. Tussen 15:00 en 17:00 uur nemen kunstdocent Arthur Crucq, ensemble ToonkunstKoor Roermond, danseres en choreograaf Roshanak Morrowatian en pianist Egbert Derix & bariton Sef Thissen het publiek mee op een reis van reflectie en verstilling.

Mystiek op Locatie
Deze middag maakt onderdeel uit van de zinnenprikkelende expositie Mystiek - Rituelen. Verstilling. Extase. die is nu te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Aanvullend op deze tentoonstelling reist het museum met een inspirerend programma door de provincie. Daarbij geniet het publiek op markante en mystieke plekken in Limburg van muziek, performances, filosofie en (kunst)geschiedenis. Mystiek op Locatie bezoekt achtereenvolgens zes plekken: Sittard, Steyl, Brunssum, Susteren, Wahlwiller en Roermond.

Ensemble ToonkunstKoor
Het bijna 100-jarige Roermondse ToonKunstKoor trapt als eerste af deze middag. Voor Mystiek in Roermond verdiepte het koor zich in de cantate A Mirror of Perfection van de Brit Richard Blackford. Het stuk is gebaseerd op onbekende gedichten van Franciscus van Assisi. “Een symbool van hoop in een tijd van spirituele neergang,” aldus het koor.

Kunstdocent Arthur Crucq

Vervolgens vertelt docent kunsten aan de Universiteit Leiden Arthur Crucq over de geschiedenis en het gebruik van patronen in de kunst. Recent schreef hij het boek Celebrating Patterns over kunstenaar Christie van Haak, wiens werk nu te zien is in het Cuypershuis. Zij vond voor haar caleidoscopische dessins inspiratie in de ontwerpstijl van Pierre Cuypers. In zijn verhaal neemt Crucq de bezoekers mee in wat motieven, kleuren en lijnen doen met een ruimte.

Performance: Sister
Aansluitend start de bijzondere installatie-performance Sister. Danseres en choreograaf Roshanak Morrowatian laat het publiek kijken naar het smelten van een levensgrote wassculptuur in de vorm van een meisje. Met het smelten van de sculptuur, creëert ze een choreografie rondom een niet-levend lichaam. Hierbij staat het smelten symbool voor het verlies van onschuld.

Sef Thissen en Egbert Derix
Bariton Sef Thissen en pianist Egbert Derix sluiten de dag af met de Wandern-cyclus. Wandern is gebaseerd op gedichten van Jan Derix (1936-2009), de vader van de pianist. De gedichten zijn in het Duits vertaald en door Egbert op muziek gezet.

Tickets
Kaarten voor Mystiek op locatie kosten €15 en zijn verkrijgbaar via deze link.

De tentoonstelling Mystiek
De tentoonstelling Mystiek: Rituelen. Verstilling. Extase., tot en met 19 maart 2023 te zien in het Limburgs Museum, laat zien hoe de mens al eeuwenlang probeert de alledaagse werkelijkheid te ontstijgen. Door gebed en meditatie, door rozenkransen, muziek, geuren en yogaposes, dans, drank of drugs: we blijven hopen op ‘meer’. De tentoonstelling combineert oude religieuze kunst uit de collectie van het Limburgs Museum met werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars, waaronder Wim Delvoye, melanie bonajo, Les Deux Garçons, Rineke Dijkstra, Studio Job en Hans Op de Beeck.